Ansøgning til UNESCOs lister

Fra Levendekultur
Version fra 15. mar. 2018, 16:42 af Levendekultur (diskussion | bidrag) Levendekultur (diskussion | bidrag) (beskyttede "Ansøgning til UNESCOs lister" ([Redigering=Tillad kun administratorer] (på ubestemt tid) [Flytning=Tillad kun administratorer] (på ubestemt tid)))
Spring til navigation Spring til søgning

Kulturminister Mette Bock har åbnet for, at interesserede foreninger, organisationer eller enkeltpersoner kan nominere immateriel kulturarv i Danmark til optagelse på to af UNESCOs internationale lister under 2003-konventionen. Det drejer sig om UNESCOs repræsentative liste over verdens immaterielle kulturarv og registret over gode sikringspraksisser (good safeguarding practices).

Ansøgninger skal indsendes til Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek på mail levendekultur@kb.dk senest fredag d. 26. januar 2018. Ved ansøgningen skal UNESCOs ansøgningsskema være udfyldt og den relevante dokumentation medsendes.

Derefter vil Dansk Folkemindesamling i samarbejde med en referencegruppe vurdere, om ansøgningerne lever op til UNESCOs kriterier og formalia. Alle godkendte ansøgninger videresendes til Kulturministeriet. Kulturminister Mette Bock vil efterfølgende afgøre, om hun vil anbefale et eller flere af forslagene til UNESCO i 2018. Den endelige deadline for indsendelse af nomineringer til UNESCO er 31. marts 2018. En eventuel optagelse på hhv. liste eller register vil blive afgjort i december 2019.

Næste mulighed for indsendelse af nomineringer til UNESCOs lister er marts 2021. Dog kan ansøgninger, der udarbejdes i samarbejde med andre lande (de såkaldte multi-nationale nomineringer), indsendes i de mellemliggende år.

Det er en lang og ressourcekrævende proces at ansøge om optagelse på UNESCOs lister. Erfaringer fra andre lande viser, at det ofte kan tage flere år, før en ansøgning er klar til at blive indsendt. Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek anbefaler derfor, at interesserede parter nøje læser informationen på denne side samt UNESCOs eget materiale, før de giver sig i kast med ansøgningsprocessen.

Her på levendekultur.kb.dk kan du læse mere om de to lister, hvilke kriterier, der gælder for ansøgningerne, og hvilke ansøgningsskemaer, der skal udfyldes. Du finder ligeledes link til UNESCOs vejledningsmateriale samt information om den internationale bedømmelsesproces.

Bemærk: Informationerne på denne side er vejledende. Det er ansøgers eget ansvar at sørge for, at alle UNESCOs kriterier og formalia for ansøgninger er overholdt.

På UNESCOs hjemmeside kan du også læse mere om konventionen, listerne og immateriel kulturarv generelt: https://ich.unesco.org/en/