Majtræsfest på Strynø
Majtræsfest på Strynø | |
---|---|
Indsender af bidrag: | Strynø Majtræsforening |
Geografisk tilknytning: | Strynø |
Dato for indsendelse af bidrag: | 2018/04/16 |
Majtræsfesten på Strynø holdes hvert år i maj som en fejring af forårets komme. Majtræet hejses af mændene, mens kransene, der pynter træet er lavet af kvinderne. Øens børn bærer flaget frem.
Hvordan praktiseres det i dag
I dag samler traditionen børn af øen, øboerne og tiltrækker både endagsturister og mange af dem, som har eller har haft tilknytning til øen. Man mødes og fester sammen i hvert fald denne ene gang om året. Mødet med gamle og nye venner, naboer, familie og ikke mindst barndomsvenner er en vigtig del af Majtræsfesten.
Historie og baggrund
History og baggrund::Majtræets hejsning og den følgende festligholdelse er en fejring af frugtbarhed, sommerens komme. Majtræets udformning skal derfor ikke underkendes. Ifølge traditionen, skulle der sættes et træ, men da øen ikke har skov, rejser man i stedet en stang. Det forlyder, at mangelen på et nyt Majtræ i 1868 klaredes af fire strynske forgaster på fregatten "Jylland", hvorfra de - stadig ifølge sagnet - skal have "organiseret" en fortop eller anden mastestang, som skulle være ført til Strynø, for der at blive opsat som øens første majstang (Jens Beck, 1998). (Der holdes dog fast i, at det på Strynø er et Majtræ). Der er således kun tre år til 150 års jubilæum for Majtræet i sin nuværende udformning. Traditionen starter med, at majtræet nedtages og males nogle uger før hejsningen. På selve dagen bindes kranse med bøgegrene og syrener til træet, som bæres frem og hejses under Bent Christensens kyndige vejledning. Der spilles og synges et par sange, holdes en tale, Dannebrog bæres frem af børnene og hejses. Der er efterfølgende musik og fest på Tobaksmarken.
Videreformidling og overlevering
Traditionen er både blevet overleveret mundtligt og via invitationer til familie, venner og bekendte, som igen har taget familie, venner og bekendte med til en Majtræsfest. Vi oplever, at folk vender tilbage år efter år eller genoptager deres deltagelse efter års fravær.
Hvad sker der fremover
Viability of the element::Majtræsfesten vil fortsat blive afholdt med nye tiltag fra de seneste år: Majtræslotteri og Majtræsøl som medlemmerne har taget godt imod. Vi har genoptaget traditionen med auktion på den aflagte og udtjente flagline.
Udøvere og dem, der kender det godt
Majtræsforeningen tæller årligt over 400 medlemmer, øens befolkning er godt 200. Til Majtræsfesten kommer der årligt 400 til 600 mennesker. Traditionen binder unge og gamle sammen og er grundlag for, at familie, venner og barndomsvenner mødes. Der vedligeholdes og dannes nye netværker. Børn og unge er engagerede i traditionens beståen og giver hvert år deres besyv med, når teltet skal hejses.
Henvisning
Optagelse fra 1930: http://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film/film/glimt-af-majtrae-i-andre-egne-paa-stryno
Majtræsfesten annonceres på Strynøs hjemmeside:
http://www.strynoe.dk/aktivitetskalender
Kategorier
Sociale praksisser"Sociale praksisser" is not in the list (Mundtlige traditioner og udtryk, Udøvelse af kunst, Sociale praksisser ritualer og festivaler, Viden og praksisser vedrørende naturen og universet, Traditionelt håndværk) of allowed values for the "Categories" property., ritualer og festivaler"ritualer og festivaler" is not in the list (Mundtlige traditioner og udtryk, Udøvelse af kunst, Sociale praksisser ritualer og festivaler, Viden og praksisser vedrørende naturen og universet, Traditionelt håndværk) of allowed values for the "Categories" property.